Redegør for begrebet exceptionalisme, og diskuter om Shirin Ebadi har ret i at USA ikke kan eksportere amerikanske værdi til mellemøsten via millitære aktioner.
Besvarelse uploades senest kl. 8.50
Gruppe 3 fremlægger kl. 08.55
Besvarelse uploades senest kl. 8.50
Gruppe 3 fremlægger kl. 08.55
Shirin Ebadi udtrykker, at demokrati er en historisk proces og kan dermed ikke påtvinges. Der er behov for, at selve udviklingen sker inde i samfundet, og ikke fra det internationale samfund. Dog hentyder Ebadi ikke til, at pres fra det globale samfund er negativt.
SvarSlet“Det er klart, at pres ude fra det internationale samfund kan være en vigtig faktor. Men hvis et land tror på, at demokrati kan spredes til andre lande, så bør det ske gennem FN. Det er kun gennem FN, at lande, der ikke har demokrati, kan få at vide, at de skal respektere menneskerettighederne og stå til ansvar over for deres befolkninger.”.
Hun mener, at hvis landene gerne vil have indflydelse skal det ske vha. organisationer såsom FN, ellers har det ingen legitimitet.
Ebadi går imod den neo-konservatistiske tilgang til eksport af amerikanske værdier samt opbyggelse af demokrati over atlanterhavet. Den demokratiske udvikling, skal se som en historisk proces. Den anti-amerikanske teori pålægger baggrunden for at det ikke er muligt at påtvinge religion i mellemøsten, som Ebadi påpeger.
“Ikke-demokratiske lande bør ikke modtage økonomisk støtte fra IMF eller Verdensbanken. Penge, der flyder til den slags regimer, misbruges normalt og går ofte til korruption og unødvendige projekter, eftersom der ikke er nogen kontrol eller gennemsigtighed i forbindelse med brugen af disse midler. Og når diktaturerne så en dag falder, står folket med en stor gæld, når det får magten. 80 procent af befolkningerne i u-landene sidder med gæld, der er opbygget, uden at det er kommet dem til gode i form af sundhed og fremgang, siger Shirin Ebadi.”
Så man løser problemet med korruption i ikke demokratiske lande, ved at boykotte økonomisk støtte til landene.
Gruppe 3
SvarSletRedegørelse for exceptionalisme
Det er en bestemt opfattelse af USA, som en helt særlig nation. Det er på baggrund af et USA, som er formet af indvandrer der har forladt deres land i forhold til at realisere frihedsdrømmen, da man ønskede at blive befriet for undertrykkelse og forfølgelse som prægede USA. I exceptionalisme så man derfor en isolationistisk tendens, hvor USA kunne distancere sig fra det onde verden - i form af det manglende i frihed i Europa.
Diskussion om Shirin Ebadi har ret i at USA ikke kan eksportere amerikanske værdier til mellemøsten via militære aktioner.
Shrin Ebadi argumenterer for at den amerikanske intervention via militære aktioner i mellemøsten ikke har lykkedes dem i forhold til at skabe menneskerettigheder og demokrati. “Demokrati er en historisk proces, som må udvikle sig inde fra i det enkelte samfund, hvis det skal opnå legitimitet. Historien kræver tålmodighed, og selv i Iran vil vi en dag nå derhen”
Ved en idealistisk tankegang, kan man argumentere for at udbredelsen af demokrati, sker ved forhandling med FN, og ikke ved militært indgreb: “Det er kun gennem FN, at lande, der ikke har demokrati, kan få at vide, at de skal respektere menneskerettighederne og stå til ansvar over for deres befolkninger.”
Det kan argumenteres for ved realistisk tankegang at USA’s intervention i Irak var nødvendig, da Irak og Afghanistan udgjorde en trussel mod USA og dens allierede. Indsættelsen af en demokratisk regering der ligner den vi var i vesten, er til Amerikansk fordel da det ville være nemmere at indgå diplomatiske forhandlinger med en regering bygget på amerikanske værdier. Ifølge exeptionalismen er USA også den eneste kvalificerede til at sprede sine værdier til resten af verden. Historisk set har USA’s indsættelse af det Japanske demokrati efter 2. verdenskrig medført stor vækst for landet, altså er Japan et eksemple på hvordan amerikanske værdier har været til fordel for landet.
Exceptionalisme udspringer fra USA som var en nation som samlede indvandrere fra europæriske lande som ønskede at være fri for undertrykkelse, forfølgelse, klasseskel, nedarvede privilegier og enevældige fyrster. De kunne leve uden evindelige krige.
SvarSletI exceptionalismen var der indbygget en isolationistisk tendens. En tidlig form for blød magt.
Shirin Ebadi mener at demokrati er en historisk proces og som må udvikle sig i det enkelte samfund, hvis det skal opnå politisk legimitet. Det kan derfor ikke importeres fra et andet land, som USA prøver at eksportere til mellemøsten via millitære aktioner.
Man kan argumentere for, at hun har ret i, at USA ikke kan eksportere demokrati gennem millitære aktioner, ifølge anti-amerikanistisk sejr. De betragter verdensordenen som dybt uretfærdig. I den inkluderede verdensorden vil der kunne argumenteres for, at USA ville kunne indføre demokrati gennem strukturel magt og blød magt.
Denne kommentar er fjernet af forfatteren.
SvarSletBegrebet exceptionalisme:
SvarSletDer snakkes om exceptionalisme i forbindelse med USA’s lederrolle i verden. USA ses som værende særligt bl.a. pga. sine udenrigspolitiske traditioner. Desuden er det en smeltedigel, som er formet af indvandrere med mange nationaliteter. USA er det lysende fyrtårn for mange andre lande.
USA er derfor en speciel nation, som er anderledes end andre lande. De ser sig selv hævet over andre lande/nationer.
Har Shirin Ebadi ret i at USA ikke kan eksportere amerikanske værdier til Mellemøsten via militære aktioner?
På trods af USA’s magt rundt i verden, så kan de amerikanske værdier ikke eksporteres til Mellemøsten. Demokrati er, som Shirin Ebadi nævner, en historisk proces. Demokrati kan ikke påtvinges fra stormagter, det skal i stedet startes af noget revolutionært i samfundet. Befolkningen skal ønske demokrati og de skal være klar til demokrati, derfor hjælper det ikke, hvis organisationer går ind og giver penge til dem der har magten, for det er netop dem der ikke ønsker demokratiet.
Der ses en tendens til antiamerikanisme i Mellemøsten. Befolkningen i Mellemøsten oplever at der er blevet trådt på deres egen kultur og deres egne traditioner, og at resultatet af den vestlige politik har været undertrykkelse, krig og fattigdom.