Dokumenter i skrift og ved overstregning i teksten hvilken teoretisk tilgang skribenterne har til InternationalPolitik(IP) - besvarelse uploades kl. 11.30
Anders Fogh Rasmussen: ”NATO: Østeuropas indtræden i
Europa er en succeshistorie.”
Berlingske 21.4.2014. Uddrag.
Anders Fogh Rasmussen var generalsekretær for NATO.
Ruslands aggression i Ukraine truer sikkerheden og
stabiliteten i Europa. Den ulovlige mili- tære aktion udfordrer selve
principperne, hvorpå vi har bygget det moderne Europa. Ruslands handlinger på
Krim er en krænkelse af Ukraines territoriale integritet og suverænitet.
Rusland forsøger at presse et føderalt system igennem i Ukraine og tvinge
landet til »neutralitet«. De russiske aggressioner underminerer folkeretten og
lader hånt om princippet om enhver stats suveræne ret til frit at vælge sin
egen skæbne og sine egne alliancer.
Det er det princip, der har tilladt os at hele arrene,
som tyranniet efter Anden Verdenskrig trak på tværs af kontinentet, og bevæge
os tættere og tættere på et Europa, der er frit, forenet og fredeligt.
NATO og EU har igen og igen vist, at vi respekterer
alle nationers suveræne ret til at vælge og skabe deres egen fremtid. Derfor er
der stadig lande, der står i kø for at blive en del af EU og NATO. Og i år kan
vi fejre, hvor langt vi er kommet, fordi befolkningerne i en række tid- ligere
Warszawapagt-lande af egen fri vilje valgte det euro-atlantiske fællesskab og
dermed frihed, demokrati og retsstat.
Ved medlemskabet af NATO modtog de løftet om, at NATO
vil forsvare og beskytte dem. Det nyder de godt af i disse uger, hvor Ruslands
aggression i Ukraine er en påmindelse om, at vi ikke kan tage frihed og
sikkerhed for givet. Vi skal forsvare retten til selvbestemmelse. Og det gør vi
i NATO.
Den russiske propaganda forsøger at binde os den
historie på ærmet, at Rusland for mange år siden skulle have fået et løfte om,
at NATO ikke ville optage medlemmer fra Central- og Østeuropa. Det er det rene
opspind. Der er aldrig afgivet sådanne løfter. Og det ville også stri- de mod
det grundlæggende princip, som såvel Rusland som NATO-landene har skrevet under
på: at hvert land har ret til frit at bestemme, om det ønsker at være med i en
alliance og i givet fald hvilken.
Ukraines holdning til optagelse i NATO har ændret sig
i det seneste årti. Men ved hvert skridt har NATO respekteret vores partners
valg. Rusland burde også respektere Ukraines suveræne valg.
De suveræne staters ret til at vælge deres egen kurs
er en af grundstenene i det moderne Europa. Vi må alle stå vagt om det princip
i dag, hvor det er udfordret af Ruslands annekte- ring af Krim og aggressioner
over for Ukraine.
Anders Fogh Rasmussen, lægger vægt på en idealistisk tilgang, da han fokuserer på at Rusland er gået imod den folkeretten. De opfører sig anarkistiske, hvilket han ser som problematisk. “Ruslands aggression i Ukraine truer sikkerheden og stabiliteten i Europa. Den ulovlige militære aktion udfordrer selve principperne, hvorpå vi har bygget det moderne Europa.”
SvarSletDen sikre idealistiske tilgang, i forhold til NATO som en sikkerhedsforanstaltning, lægger igen vægt på den klare teoretiske tilgang. “Ved medlemskabet af NATO modtog de løftet om, at NATO vil forsvare og beskytte dem. Det nyder de godt af i disse uger, hvor Ruslands aggression i Ukraine er en påmindelse om, at vi ikke kan tage frihed og sikkerhed for givet. Vi skal forsvare retten til selvbestemmelse. Og det gør vi i NATO.”
Freden opnås gennem samarbejde og forhandlinger stater imellem. Staterne handler ikke kun ud fra egne interesse, men for det bedste for det samlede. Troen på at fortidige fejl kan rettes, er meget idealistisk og dette kan ses fra Foghs udtalelser. “Det er det princip, der har tilladt os at hele arrene, som tyranniet efter Anden Verdenskrig trak på tværs af kontinentet, og bevæge os tættere og tættere på et Europa, der er frit, forenet og fredeligt.” Fogh fokuserer også på at østeuropæiske lande kan optages i EU. Fogh mener at idealet er EU, fordi det er frihed og demokrati. En meget subjektiv holdning. “NATO og EU har igen og igen vist, at vi respekterer alle nationers suveræne ret til at vælge og skabe deres egen fremtid. Derfor er der stadig lande, der står i kø for at blive en del af EU og NATO. Og i år kan vi fejre, hvor langt vi er kommet, fordi befolkningerne i en række tidligere Warszawapagt-lande af egen fri vilje valgte det euro-atlantiske fællesskab og dermed frihed, demokrati og retsstat.”
Gruppe 1
SvarSlet"NATO og EU har igen og igen vist, at vi respekterer alle nationers suveræne ret til at vælge og skabe deres egen fremtid."
Her kan vi observere realismen. Dette er fordi han går ind for at alle staterne beholder deres suveræne magt. Så her ville Ukraine være deres egen hovedaktør hvor de andre stater er underordnet.
"Ved medlemskabet af NATO modtog de løftet om, at NATO vil forsvare og beskytte dem." Her ser vi at Ukraine beholder deres suverænitet mens de bliver en del af Nato. Nato er et fællesskab som forsøger at opretholde en magtbalance uden at tage staternes selvbestemmelse.
"Rusland forsøger at presse et føderalt system igennem i Ukraine og tvinge landet til »neutralitet«". Dette understøtter Anders Foghs overbevisning om at staterne er deres egen hovedaktør.
Gruppe 4
SvarSletSkribenten i form af Anders Fogh Rasmussen ser idealistisk på situationen, hvilket fremgår af den måde han kritiserer Rusland på, “Rusland forsøger at presse et føderalt system igennem i Ukraine og tvinge landet til »neutralitet«. De russiske aggressioner underminerer folkeretten og lader hånt om princippet om enhver stats suveræne ret til frit at vælge sin egen skæbne og sine egne alliancer.” Dette er derfor et kritikpunkt overfor Rusland, som stormagt der derfor hænger sammen med idealisternes idé om ingen former for hierarki.
Fogh påpeger derudover, at den militære magt har mindre betydning for medlemslandene i NATO, da de sigter efter et sikkerhedssystem og sikkerhedsfællesskab som sit sluttilstand. “Ved medlemskabet af NATO modtog de løftet om, at NATO vil forsvare og beskytte dem”. Anders F. argumenter her for, at en alliance med en ikke statslig organisation står i staternes fælles interesse.
Samarbejde bliver mere rationelt end konflikt. Staternes relation til hinanden er præget af at alle parter har noget at vinde. “Men ved hvert skridt har NATO respekteret vores partners valg. Rusland burde også respektere Ukraines suveræne valg”
Udbredelse af demokrati resulterer i en fredelig konflikt bilæggelse, hvilket fremgår af følgende citat, “Og i år kan vi fejre, hvor langt vi er kommet, fordi befolkningerne i en række tidligere Warszawapagt-lande af egen fri vilje valgte det euro-atlantiske fællesskab og dermed frihed, demokrati og retsstat”. Den idealistiske tro på demokratiet bliver her belyst af Anders Fogh. Troen på demokratiet udbredelse er klassisk idealistisme.